Mitä valtuustossa tapahtui keväällä?

Valtuutettu Päivi Puntila antaa katsauksen Espoon kaupunginvaltuuston kevääseen.

Parhaita paloja kevään valtuustosta: Eniten puhuttaneita aiheita ovat olleet lapset ja nuoret, talous ja ilmastotiekartta. 

  • Oppilasmäärän kasvu varhaiskasvatuksessa ja kouluissa kasvattaa henkilöstöpulaa ja vaikuttaa laatuun ja ryhmäkokoihin, mikä taas vaikuttaa talouteen. 
  • Nuorten kokema koulukiusaaminen ja mielenterveyden haasteet eivät ole helpottaneet, ja alle 25-vuotiaiden työttömien osuus on noussut huolestuttavasti. 
  • Hyvinvoinnin osalta olemme valtuustossa keskustelleet mm. koulujen yhteisökoordinaattoreista, kännyköiden käytön rajoittamisesta ja sähkötupakoinnin lisääntymisestä nuorten keskuudessa. 
  • Espoon senioreiden osalta RKP nosti esiin kohtaamispaikat ja niiden merkityksen. Kolmannen sektorin toiminta on todella tärkeää eri asukasryhmille, ja esimerkiksi tilojen vuokrat ja tuki putoavat kunnan ja hyvinvointialueen väliin.  

Kiinnostavia hyväksyttyjä rakennushankkeita: 

  • Eniten keskustelua sai aikaan Oittaan wc- ja pukuhuonerakennus, jonka hinta nousi lähes miljoonaan euroon. Valtuusto hyväksyi sen lopulta, mutta vaati järkevämpiä kilpailutuskriteereitä pienempiin rakennusprojekteihin. 
  • Keilaniemen rantaan sijoittuva hotellitorni ja kongressikeskus, ja ranta-alue 
  • Länsi-Espoon eli Kiviruukin uuden lukion hankesuunnitelma. Tämä 1200 opiskelijan megalukion rakentamisen on tarkoitus käynnistyä ensi vuonna ja valmistua 2027. 

Ilmastotoimenpiteiden osalta keväällä hyväksyttiin Hiilineutraali Espoo 2030 -tiekartta:

  • Päivi Puntila toi esiin rakentamisen kasvaneet päästöt, jotka olivat 2022 enemmän kuin kaukolämpö, sähkö- ja öljylämmitys yhteensä. Myös liikenteen päästöt on vain 60% rakentamisen päästöistä. 
  • Karin Cederlöf teki tärkeän toivomuksen, että valtuustolle tuodaan vuoden 2025 aikana tieto siitä, miten tiekartassa määritelty kompensaatio suoritetaan. 
  • Kierrätykseen liittyen Cederlöf ja Gustav Båsk tekivät valtuustoaloitteen Sortti-aseman perustamisesta Etelä-Espooseen, mikä sai kannatusta yli puoluerajojen. Tämä olisi tärkeä saada varauksena Yleiskaava 2060 -suunnitteluun. 
Avainsanat:

Espoon RKP nimesi ensimmäiset ehdokkaat kuntavaaleihin 2025

Ruotsalainen kansanpuolue Espoossa on nimennyt ensimmäiset 15 ehdokastaan kuntavaaleihin. – Kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta 2025. Olen iloinen, että voimme jo nyt esitellä ensimmäiset ehdokkaamme, sanoo Håkan Blomberg, Espoon RKP:n puheenjohtaja.…

Espoon RKP koitti pysäyttää Tunnin junan etenemisen, mutta ei saanut enemmistöä taakseen

Espoon kaupunginhallitus kokoontui maanantaina 24.6. päättämään Länsirata-hankkeen etenemisestä Espoon kaupungin osalta. Hanke kulki aiemmin nimellä Tunnin juna. Espoo on yksi hankkeeseen kuuluvista kunnista, ja joutuisi hankkeen toteutuessa maksamaan siitä oman…