Nya utmaningar och möjligheter när integrationen och sysselsättningstjänsterna blir en av kommunens uppdrag

Integration, Sfp i ESbo

Vägen till en lyckad integration går genom att individen tillskansar sig sådana kunskaper och verktyg att hen kan interagera med sin omgivning utgående från de förutsättningar som finns. Det betyder inte bara att man lär sig språket, utan också att man lär sig om de lagar, seder och regler som finns i området dit man flyttat. Det här betyder inte att man behöver anamma alla seder (förutom lagarna), men det är viktigt att man förstår de människor man har i sin närhet för att kunna interagera med dem med positiv utgång.

Från och med årsskiftet upphör den klassiska Arbetskraftsbyrån, eller AN-tjänsterna som det heter, i sin nuvarande form. Inom Delegationen för främjandet av integration har det här dryftats mycket eftersom också integrationsfrågor kommer att hamna på kommunernas ansvar i och med att den nya integrationslagen träder i kraft. Ungefär 50 % av alla klienter i Esbo vid AN-tjänsterna talar i dagens läge ett annat språk än svenska eller finska.

Viktigt att notera är att det inte är en homogen grupp, utan det är människor som varit arbetslösa olika lång tid samt att de varit i Finland olika länge. Det kan alltså handla om några dagar till hela livet. Många av dessa tar även emot olika integrationstjänster, exempelvis att de för tillfället lär sig finska eller svenska och inte har hunnit komma så långt att de kan sysselsätta sig själva.

Stora enheter och helheter har sina fördelar, exempelvis att man kan behandla större helheter. Men mindre enheter, som de nya sysselsättningsområdena, kommer också att möjliggöra en mer skräddarsydd integrationspolitik för våra lokala förhållanden.

Mycket kommer att göras från offentliga sidan vad gäller integrationen och nytt är att man kommer att satsa på de som sägs stå utanför arbetsmarknaden. Det vill säga invandrarkvinnor som sköter om hemmet och barnen. Dessa kommer också erbjudas en integrationsplan utgående från sina förutsättningar att delta i de offentliga integrationsåtgärderna.

Det kommer ändå att finnas grupper som faller utanför de ramar som nu satts upp. Nämligen de som kommer direkt till Finland för att arbeta. De kan riskera att bli utnyttjade på arbetsmarknaden och i värsta fall kan vi tala om människohandel. Särskilt utsatta grupper är de som inte talar svenska, finska eller ens engelska. Här finns det ett starkt behov att försöka nå ut till särskilt utsatta grupper på de språk de talar, samt att det finns trygga mekanismer för dem att ta kontakt med myndigheterna som kan hjälpa dem.

Invandrare är inte hjälplösa objekt utan egna tänkande individer. I slutändan är varje individ ansvarig för sitt eget liv, men samhället har samtidigt ett ansvar att erbjuda stöd som anpassas efter individens förutsättningar.

Även jag som en gång flyttat från ett land som är rätt likt Finland (det vill säga Sverige) fick många gånger känna mig rätt vilsen innan jag nu börjat känna mig bekväm och har kunnat börja se Finland som mitt nya hem. Det är inte en process som skulle ha varit möjlig utan att jag tagit ansvar för min egen situation. Men det skulle inte heller ha gått om det inte hade funnits människor som var redo att ta emot mig nykommen som jag var samt att det fanns en någorlunda fungerande integrationspolitik.

Finlands integrationspolitik har dock fortfarande sina utmaningar, speciellt vad gäller tillgången till integration på svenska och ännu viktigare hur vi ska undvika segregation och utanförskapsområden. Vi behöver också bli fler med invandrarbakgrund som deltar i politiken och på så sätt gör vår röst hörd och deltar i processen där integrationen blir bättre. Och i detta får vi aldrig glömma att det är människor med sina egna enskilda livsöden vi talar om. Bakom all befolkningsstatistik finns det alltid en samling människor och individer.

Markus Söderman
SFPs representant i Delegationen för främjandet av integration
Medlem i Mångkulturella utskottet
Ordförande för SFP i Esbo centrum

Vill du också arbeta för en fungerande integration och internationellt Finland?
Bli medlem i Svenska folkpartiet!

SFP i Esbo lanserar mångkulturellt utskott för ökad integrering i politiken

Svenska folkpartiet i Esbo har etablerat ett mångkulturellt utskott med målet att engagera invandrare och personer med andra modersmål än finska eller svenska i det politiska arbetet, både på lokal…

Medlemsbrev december 2024

Medlemsbrevet skickas ut per e-post till medlemmarna lokalavdelningarna i SFP i Esbo Ordförandes hälsning År 2024 går mot sitt slut och ibland funderar man på vart vår värld egentligen är…