SFP i Esbo lanserar mångkulturellt utskott för ökad integrering i politiken
Svenska folkpartiet i Esbo har etablerat ett mångkulturellt utskott med målet att engagera invandrare och personer med andra modersmål än finska eller svenska i det politiska arbetet, både på lokal och nationell nivå. Utskottet, som leds av Joni AlWindi, ska fungera som en plattform för att skapa dialog och öka förståelsen mellan olika samhällsgrupper, samtidigt som det uppmuntrar fler med invandrarbakgrund att delta i den demokratiska processen, genom att de själva erbjuds delta i samhällsdebatten eller rent av ställa upp som kandidat i framtida val.
Esbo är en mångkulturell stad där cirka 23,6 procent av invånarna har ett annat modersmål än finska eller svenska. År 2023 var antalet invånare med ett annat språk än finska eller svenska ca 67 000. Det är ett tal som beräknas öka till drygt 140 000 fram till år 2040.
Syftet med utskottet är att lyfta frågor som är viktiga för Esbos mångfacetterade befolkning och främja en integrerande politisk miljö där allas röster blir hörda. Genom detta initiativ vill SFP skapa möjligheter för meningsfullt deltagande och öka invånarnas möjlighet att påverka de beslut som berör dem.
”Det saknas en lösningsinriktad linje i finländsk politik kring integration. Med det mångkulturella utskottet förtydligar vi SFPs politik, men främst får vi en plattform för att driva frågor kring integration och vad som gör den lyckad. Vårt första steg är att delta aktivt i de kommande valen, men vi har mer långtgående planer där vi internt inom SFP i Esbos mångkulturella utskott kommer att arbeta proaktivt med integrationsfrågor med ett lösningsinriktat förhållningssätt.” Joni AlWindi.
Det mångkulturella utskottet representerar ett steg mot en mer representativ och integrerande demokrati, där olika perspektiv värdesätts och respekteras.
Bild: Pixabay/Bob Dmyt